11 + 1 Elphinwood Villas

TypePrivate ResidenceLocationLaunceston, TasmaniaClientPrivate Year2017StatusCompletedArchitectCumulus StudioImagesRosie Hastie


Privacy is often difficult to achieve within larger multi-residential projects. Although constructed within a relatively small overall footprint, the Elphinwood Villas have prioritised tranquility and visual separation between each dwelling. This was achieved by introducing private northern courtyards for every residence, with the fourth wall of each courtyard formed by the neighbouring villa. This planning technique allows for higher density design and three times the privacy required by the local planning scheme.

Living spaces and the master bedroom pinwheel around the courtyard space allowing for sun drenched internal spaces, while external living areas are sheltered from both the weather and the street.