Shearwater House

TypePrivate Residence LocationShearwater, TasmaniaClientPrivateYear2018StatusCompleteArchitectCumulus Studio ImagesAnjie Blair


Sitting roughly 20 kilometres from the city of Devonport, Shearwater has gained significant momentum as a Tasmanian summer holiday destination in recent years, with its pristine beaches and Narawntapu National Park just a short paddle across the port. Shearwater House, sitting in prime position on Shearwater Esplanade, was designed to take full advantage of this special location.

Beginning with a podium-like form, mirrored curves were introduced within the roof line and exterior brickwork to help soften the elevated silhouette. Upstairs, priority is given to the beach view, with expansive living areas and floor to ceiling windows to the north and east. Throughout the interior, an array of native timbers provide further context within the surrounding shack environment.

Below, the outdoor pool and entertainment area reflects the shades and materials used in the balcony above, with timber decking intended to grey to the hue of Freers Beach driftwood. Finally, a series of new trees aim to further occupy the landscape, led by the courtyard centrepiece, set to grow through and beyond the curved roof cavity.