St Mary’s Narthex

TypeCrypt Fit OutLocationHobart, TasmaniaClientArchdiocese of HobartYear2016StatusCompletedArchitectCumulus StudioImagesRosie Hastie


St Mary’s Cathedral is a treasured Hobart landmark, designed by one of Australia’s greatest nineteenth-century architects, William Wardell.

More than a century after the Cathedral was first opened to the public, construction began on the Narthex (the western entrance area), in 2010. The Narthex however remained incomplete until 2015, when Cumulus Studio was asked to join the project to finalise the basement ‘crypt’ storey.

As the final resting place for past Archbishops of Hobart, Cumulus Studio worked closely with the clients to ensure the crypt complemented the important historical building and was sympathetic to its unique purpose.

Commanding granite walls either side contain the crypts with stone plaques allocated to the memory of past and future Archbishops.

Soft velvet curtains line the walls to give a sense of warmth and the timber lined ceiling references the original church first built on the site in 1822.