University Pedestrian Bridge

TypeUrban InfrastructureLocationLaunceston, Tasmania ClientLaunceston City CouncilYearCurrentStatusProposedArchitectCumulus Studio ImagesCumulus Studio


To complement the proposed new University of Tasmania central Launceston Campus, a pedestrian and cycle bridge has been commissioned to link the university buildings on the north and south of the North Esk River. The bridge has been designed to tie into the existing Launceston North Bank pedestrian walkway, both physically through landscaping and infrastructure, and materially, while still having its own unique identity.

Working in close collaboration with JMG Engineers, the design of the structure consists of a simple warren truss with a concrete deck, providing a smooth transition over the water for pedestrians and cyclists. Steel and timber are combined with concrete to tie into the industrial aesthetic and history of the area. Recycled timber salvaged from the demolished North Bank Wharf Wool Store also play a key part in the design.

Upon entering the bridge, the recycled timber battening encloses the user, leaving only a narrow glimpse of the external view. Once the user moves to the centre of the bridge, the battens peel away, revealing views of the mountains to the east and back down the North Esk River to the Tamar and the city on the west.